ΗΜΕΡΙΔΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

 

«Σχέσεις & Εξουσία»

 

To Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας και Οικογένειας (ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ.) είναι ένα επιστημονικό-εκπαιδευτικό σωματείο, που αποβλέπει πρωτίστως στην επιστημονική μελέτη και έρευνα, υπό την ψυχαναλυτική σκοπιά, ψυχικών φαινομένων που σχετίζονται με το άτομο, το ζευγάρι, την οικογένεια, την ομάδα και την κοινωνία. Με σκοπό την εμβάθυνση και τον αναστοχασμό στα μείζονα ζητήματα που προκύπτουν στα παραπάνω πεδία διοργανώνει την Ημερίδα με τίτλο «Σχέσεις και Εξουσία».

Η ασυμμετρία της εξουσίας θεωρείται βασικό στοιχείο κάθε μοντέλου σχέσης και ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Ο καθένας μας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τη δυναμική ομάδων ή σχέσεων την οποία καλείται να χειριστεί λαμβάνοντας υπόψη τον σκόπελο κυριαρχικών τάσεων εξουσίας που υποβόσκουν. Σχέσεις και εξουσία είναι έννοιες συνυφασμένες και τις παρατηρούμε μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στα ζευγάρια κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τον Φουκώ, ο εαυτός, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του και προσεγγίζει τα ζητήματα της ζωής του, δεν είναι επακόλουθο της προσωπικής του εμπειρίας αλλά επηρεάζεται, παράγεται και ορίζεται από θεσμούς που πραγματώνουν κοινωνικά αυτή τη λειτουργία με την διαμεσολάβηση εξουσίας.

Ο Φρόυντ μας μιλάει για τα ταμπού που οφείλονται σε κοινωνικές απαγορεύσεις εξωτερικά επιβεβλημένες αρχικά από μία μορφή «εξουσίας» , στραμμένες εναντίων επιθυμιών προς τις οποίες ενυπάρχει έντονη εσωτερική προδιάθεση.

Το ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ σε συνεργασία με τα Public και τις εκδόσεις Αρμός όπου θα αναλάβουν την έντυπη έκδοση των εισηγήσεων σε βιβλίο, σας καλούν να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Σχέσεις και Εξουσία» το Σάββατο 10 Απριλίου και ώρα 10:00.

Παρακολουθείστε την ημερίδα ζωντανά μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και YouTube.

 Την Ημερίδα θα συντονίσει η Μάρω Λεονάρδου – Δημοσιογράφος/Συγγραφέας

Ομιλητές 

Πρόγραμμα

10:00  Τρύφων Ζαχαριάδης – Ψυχαναλυτικός Θεραπευτής/ Συγγραφέας   

            Όταν η Εξουσία του Μυθεύματος Μεταλλάσσεται σε «Ιερό» Μύθο

10:30  Όλγα Ψωμιάδη – Ψυχοθεραπεύτρια/Σύμβουλος Οικογένειας

            Από τον Freud στον Foucault – η εξουσία στην ψυχική ζωή

11:00  Τραπέζι

Κώστας Σπηλιώτης – Ψυχαναλυτικός θεραπευτής Ομάδας, Οικογένειας & Ζεύγους

            Διαστροφικότητα και ναρκισσισμός στο ζευγάρι- Σχέσεις κυριαρχικότητας και άσκηση ψυχολογικής βίας

Δωροθέα Μανωλοπούλου – Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

            Η σαδομαζοχιστική σχέση : εξουσία ή αγάπη;

12:00  Γκαραγκούνης Θοδωρής – Ψυχοθεραπευτής

            Η Εξουσία στους  Συμβολισμούς των Παραμυθιών

12:30  Τραπέζι

Όλγα Δούκα – Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

            Η  Εξουσία στους Οικογενειακούς Δεσμούς

Χρυσή Καριώτογλου – Ψυχολόγος/Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

           Το Αυτεξούσιο και η έννοια της Πνευματικοποίησης (Mentalising): Η επιλογή στάσης απέναντι στον Άλλο ως κατάλυση εξουσιασμού στις σχέσεις.

13:30  Πανταζόπουλος Θεόδωρος – Ψυχοθεραπευτής/Ομαδικός Αναλυτής

            Η Εξουσία στο Θεραπευτικό Πλαίσιο: Ζητήματα στην θεραπεία με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και άτομα με προσκόλληση σε ιδέες φιλοεξουσιαστικές.

14:00  Τέλος Ημερίδας