ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΜΑΙΟΣ 2023

 

Εξερευνώντας τη σχέση του σώματος με την ψυχαναλυτική του αναπαράσταση, θα εντοπίσουμε πεδία ηδονής και δυσφορίας. Ζούμε σε κοινωνίες που λατρεύουν το σώμα και θεοποιούν την απόλαυση, ενώ το αυξανόμενα επιθυμητό προσδόκιμο ζωής δημιουργεί άπλετο χώρο στην εικόνα της φθοράς του. Αναζητούμε, λοιπόν, εκείνα τα «μέσα», όπου η σωματική παρακμή διεκδικεί ικανοποίηση, μέσω της αποδιοργανωμένης αποτύπωσής της!

Έτσι, το σώμα έρχεται, επανέρχεται και διεισδύει στην ψυχανάλυση, στην ιατρική, στη θρησκεία, στην ποίηση, στα εικαστικά, στη βιολογία, στη φιλοσοφία και στη ζωή, αποζητώντας τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών, καθώς γεννιέται, καταπιέζεται, απελευθερώνεται, ερωτεύεται, είναι έμφυλο, επιτίθεται, καταστρέφεται, γερνάει, πεθαίνει…

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας και Οικογένειας διοργανώνει το 1ο Συνέδριό του, με θέμα:

ΤΟ ΣΩΜΑ
Αναπαραστάσεις, ασθένειες, πάθη,
πολιτισμικές και ανθρωπολογικές εκφάνσεις

Στοχεύουμε να «πλησιάσουμε» το σώμα στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξής του, της ισορροπημένης εικόνας του στις πολιτισμικές αλλαγές και της κατανόησης των παθογόνων συνθηκών που οδηγούν σε διεργασίες αλλοτρίωσης της εσωτερικής αναπαράστασής του.

Προσδοκούμε ότι η ανταλλαγή απόψεων εισηγητών από κοινά αλλά και διαφορετικά επιστημονικά πεδία θα αποτελέσει ερέθισμα για νέες προσεγγίσεις, συναφείς ως προ τη «θέση» του σώματος στην εποχή μας.

1. Προβληματική του Συνεδρίου

2. Επιστημονική Επιτροπή

3. Εισηγήσεις

4. Πρόγραμμα Εργασιών

Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα κυκλοφορήσουν σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

     Όλγα Δούκα                Κώστας Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΕΛΕΚΙΝ        Πρόεδρος Συνεδρίου

Τρύφων Ζαχαριάδης
Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής