Σεμινάριο «Το σώμα που κατοικώ»

«Το σώμα που κατοικώ»
Απεικονίσεις του σώματος στην ψυχανάλυση και την τέχνη

Στη διαθεματική σειρά σεμιναρίων Το Σώμα που κατοικώ η ψυχανάλυση συναντά τις εικαστικές τέχνες, με στόχο την διερεύνηση του σώματος μέσα από παλιά και σύγχρονα πάθη (άγχος, φοβίες, εξαρτήσεις, καταθλίψεις, έρωτες, διεγέρσεις, το σώμα της ψηφιακής εποχής και οι κακουχίες του). Θα διερευνηθούν και θα αναζητηθούν οι εκφράσεις και οι απεικονίσεις τους, τόσο αναλυτικά όσο και σε σημαντικά έργα της τέχνης. Θα επισκεφθούμε το βίωμα της σωματικότητας μέσα από τον αναλυτικό λόγο και το έργο τέχνης που
την αναπαριστά, τη συμβολοποιεί για να μπορέσουμε να την οικειοποιηθούμε βαθύτερα. Μια ξεχωριστή συνάντηση των δύο πεδίων που προσδοκούμε να ανοίξει δρόμους κατανόησης, καλύτερης φροντίδας και ουσιαστικής αγάπης για το σώμα, που το ζούμε και μας ζει.

  • Το σεμινάριο χωρίζεται σε 4 θεματικές ενότητες, οι οποίες οργανώνονται σε 7 δίωρες συναντήσεις που περιέχουν θεωρητική εισήγηση και βιωματικό εργαστήριο.
  • Κάθε ενότητα αποτελείται από τη συνάντηση της ψυχανάλυσης, την πρώτη εβδομάδα, στην οποία διερευνώνται οι ψυχαναλυτικές έννοιες, και την συνάντηση της τέχνης, την δεύτερη εβδομάδα, στην οποία παρουσιάζονται εικαστικά έργα που συνδέονται με τις προαναφερόμενες έννοιες. Στην 7η και τελευταία συνάντηση (4η θεματική ενότητα), οι εισηγήτριες θα διεξάγουν μαζί το σεμινάριο.
  • Οι συμμετέχοντες καλούνται να επιλέξουν είτε μεμονωμένες ενότητες, στις οποίες υποχρεωτικά συμπεριλαμβάνονται και οι δύο συναντήσεις (ψυχανάλυση και τέχνη) είτε όλη τη σειρά του σεμιναρίου.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Κατερίνα Μαγγανά, Ψυχολόγος MSc ψυχαναλυτική θεραπεύτρια, συγγραφέας
και Έλλη Παξινού, Ιστορικός τέχνης και Επιμελήτρια εκπαίδευσης.

Πληροφορίες – Εισιτήρια:   https://thf.gr/el/events/to-soma-poy-katoiko-gia-enilikes/